29. huhtikuuta 2021

Kranssireseptit

Ihan melkein ollaan jo vapputunnelmissa. Hassua, miten vaaleanpunainen tuntuukaan sopivan vappuun. Muutoin sitä on kodissa tosi vähän, mutta nyt oikein urakalla - lakanatkin ovat vaaleanpunaiset. Olipa miten pieni juhla tahansa tekevät minusta kukat viimeisen silauksen.  Maljakossa jo hieman nuupahdelleet kukkaset saa kietaistua ehkä maailman helpoimmaksi kranssiksi pöydälle. Kranssi pysyy kauniina yhden illan ajan. Poikkesin sujauttamaan ohjetta, jos innostutte.

 1.Ensin kukkien varret lyhennetään viiden sentin mittaiseksi. Sen jälkeen niiden annetaan levätä muutamia tunteja maljakon raikkaassa vedessä. Vesi auttaa kukkien säilymiseen kattauskoristeena.

2. Parhaimmin säilyvät neilikat.  Nesteytyksen jälkeen leikataan varret aivan tyvestä saakka lyhyiksi, silloin kukat istuvat pöydälle kauneimmin. 

3. Neilikan kukkia voi avata kevyesti vetämällä terälehtiä, jolloin terälehdet pursuilevat kauniin muhkeasti esille. Jos terälehdissä on jo ruskeaa voi nämä poistaa samalla kauniiden lehtien viereltä.

4.  Muotoillaan halutun muotoinen kranssi ja katetaan juhlapöytä sen ympärille. Kranssin voi tehdä samalla tapaa myös tarjottimen sisälle. 

Tarjotinta käyttäessä vettä voi annostella pienen lorauksen kukkien lomaan, jotta ne säilyisivät pitemmän aikaa kauniina. Veden kanssa kannattaa olla maltillinen, etteivät kukat karkaa kellumaan kranssisommitelmasta.

Toinen kranssi syntyi ainakin kymmenen kertaa uudelleen käytetyn sammaleesta tehdyn pohjan päällä. Siihen käytin kaikki, mitä löytyi. Sidoin rautalangalla tasaisen kerroksen melko pitkässä varressa olevia neilikoita. Varren mitta noin 15-20cm. Sen jälkeen laitoin kerroksen pupuheinää koko matkalle. Sitomisessa toimii vihreä sitomislanka. Lopuksi kiinnitin kranssiin pelargonin kukkia, neilikan kukkia ja sireenin oksia pieniä rautalangan pätkiä apuna käyttämällä. Kukista parhaiten kestää jälleen neilikka. Pelargonit voi vaihtaa hetken päästä uusiin. Viileällä vedellä suihkuttelu pitää kukkia kauniina pidempään.

Vappua täällä vietetään kotona vain hetki. Edessä on mökkiviikonloppu ystävien kanssa. Ilmapallot on pakattu jo autoon, vielä paukkuserpentiiniä, kasa munkkeja ja valmiina ollaan. 


Riemukasta vappua sinne, Ilona

 

4 kommenttia:

 1. Kaunista vappua teille! Hyvin herkän kauniit ja persoonalliset kranssit. Minullakin on joku vaaleanpunainen aika nyt, tosin ollut jo muutamia viikkoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, miten se tulee näin keväisin vaaleanpunainen villitys. Mennään siis vaaleanpunaisilla laseilla kohti tulevaa viikkoa ja toukokuun lämpimiä päiviä :)

   Poista
 2. Kukkakranssit ovat niin ihania. Ihan on pakko tehdä itsekkin aitan seinälle ja kuin myös verannallekkin ja kuistillekkin vaikka.
  Kauniita kuvia ja ihanan monipuolisia kukkia olet käyttänyt. Loppu tulos täys kymppi!
  Mukavaa viikonloppua ja vappukin hurahti. Ja loistavaa toukokuu jo käsillä,siitä nauttikaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - niin on taas kranssiaika. Ihanaa pian saadaan luonnosta kranssikukkia. Niin kesää jo odotettu. Iloa sinne viikkoon :)

   Poista

Ihanaa olisi lukea viestisi!